Computerul are efecte nocive asupra organismului

Paienjenis magnetic, smog electromagnetic — acesti termeni înseamna nenorocire, care de pe acum a început sa copleseasca omenirea, ca recompensa pentru realizarile civilizatiei. Asemenea nenorocire nu se poate vedea, dar se poate simti. Din pacate, nu dintr-o data. Otrava tehnogena actioneaza ca o otrava cu efect întarziat.

Dimensiunile înzestrarii tehnice a omenirii cresc vertiginos. În lume, se produc anual 150 milioane de computere si masini electronice de calcul de mari dimensiuni, peste 200 milioane de televizoare, zeci si sute de mii de radiotelefoane si alte aparate electronice si casnice.

Numai în Europa se vand în fiecare an peste 4 milioane de cuptoare cu microunde.

Dimensiunile surselor de radiatii electromagnetice în industrie, în sfera militara, în mijlocele de comunicatii etc. pur si simplu nu se mai supun unei evaluari statistice.

De asemenea, în lume se desfasoara acumularea de date referitoare la faptul ca "noroiul electromagnetic" poate deveni o amenintare chiar mai serioasa decat, de exemplu, ploile acide cauzate de emanatiile centralelor termoelectrice.

Cel mai mare sindicat din Japonia — "SOHE" — a efectuat investigarea a peste 12000 de persoane care lucreaza cu display în medie 3 luni.

Rezultatele au aratat ca: 78,6 % reclamau oboseala ochilor, din acestia 68 % se plangeau de fibrilatie, 85 % de stralucirea ecranului, 46,6 % au observat înrautatirea vederii, 36,7 % au facut cunoscut faptul ca lucrul cu display i-a facut mai irascibili.

În acelasi timp, din numarul total de femei gravide: 27 % au suferit complicatii de sarcina, iar 20 % au avut pierderi de sarcini.

Investigarea a 14735 de persoane în Canada a aratat ca pentru femeile care lucreaza la un computer fara ecran de protectie probabilitatea evolutiei anormale a sarcinii începe sa creasca deja la o durata de munca la calculator de peste 4 ore pe saptamana.

În Suedia femeile gravide sunt sfatuite sa nu lucreze cu dispozitive de afisare vizuala. Legile le dau dreptul de a refuza astfel de munci.

Potrivit statisticii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, operatorii profesionisti de calculatoare sunt nevoiti, la fiecare 6–9 luni, sa-si schimbe ochelarii sau lentilele de contact în sensul amplificarii dioptriilor acestora.