Cum vor arata computerele viitorului?

Mouse-ul si tastatura se folosesc de ani de zile pentru a controla masinariile care ne-au invadat viata, computerele. Oamenii de stiinta sustin insa ca acestea vor disparea in curand, lasand loc unor dispozitive ultraperformante.
Dispozitivele prin care comunicam cu computerele sau orice alte aparate nu pot fi mai mici decat sunt deja, insa acestea isi pot schimba forma si modul in care functioneaza, arata TechNewsDaily.
Cel mai des, tentativele de a inlocui tastatura si mouse-ul s-au bazat pe gesturi: telefoanele cu touch-pad, spre exemplu, se bazeaza pe miscarea mainii pe ecranul telefonului.
Noul gadget pe care Microsoft a anuntat ca il va lansa in 2010, spre exemplu, se bazeaza deasemenea pe interpretarea gesturilor: Project Natal se adreseaza in special amatorilor de jocuri pe consola.
Previziuni de la Microsoft: In 10 ani computerele ne vor descifra
Interfata este in continuare dependenta de vizual: unele concepte de interfete se bazeaza pe proiectoare montate pe casti, iar acestea proiecteaza imaginile pe perete sau pe mana utilizatorului, pentru a oferi un cadru. Este vorba despre proiectele "Sitsh Sense" si "Brainy Hand", de la MIT, respectiv Universitatea din Tokyo.
Primul om infectat cu un virus de computer
Exista insa si conceptul de "Interfata Imaginara", care se foloseste de memoria vizuala pe termen scurt a utilizatorului. Practic, nu e nimic de vazut: cadrul il reprezinta memoria utilizatorului, care poate inregistra si poate "atinge" elemente imaginare, atunci cand interactioneaza cu un computer.
"Oamenii pot sa interactioneze in spatiu fara sa vada ceea ce creaza", spune Patrick Baudisch, profesor la Institutul Hasso Plattner.
5.000 de bacterii controlate de computer au construit o piramida
Dispozitivul care creaza o interfata imaginara are o latura de doar cinci centimetri si include o camera de supraveghere si un computer care interpreteaza gesturile cu ajutorul luminii infrarosu.
Camera depisteaza lumina reflectata de gesturile utilizatorului, insa lumina nu ajune la departare. Daca utilizatorul face un gest in forma de "L" cu mana, spre exemplu, se va deschide un plan bidimensional. In acest spatiu, utilizatorii isi pot folosi mainile pentru a apasa pe butoane virtuale sau pentru a schita interfete virtuale, pe care le pot utiliza.
Un proiector transforma orice suprafata in computer touchscreen
Dispozitivul este inca finalizat: detectarea gesturilor prin infrarosu nu functioneaza intotdeauna perfect in zone in care exista lumina naturala.
Insa interfata ar putea cu succes sa inlocuiasca tastatura si mouse-ul si sa permita chiar amatorilor de conversatii la telefon sa utilizeze si gesturile pentru a se face mai bine intelesi.