Inovaţie în stocarea informaţiei

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă au realizat o nouă metodă de înregistrare a informaţiei pe mediile magnetice obţinând în acest fel viteze de câteva zeci chiar sute de ori mai mari decât tehnologiile folosite în prezent în harddisk-uri.

Cercetătorii au descoperit faptul că se poate înregistra informaţie utilizând căldura – un scenariu de neimaginat până acum. Ei cred că au descoperit în acest mod o soluţie pentru a creşte viteza de înregistrare şi eficienţa mediilor cu stocare pe suport magnetic. Rezultatele cercetării au fost publicate în ediţia de februarie a publicaţiei Nature Communications.
Thomas Ostler, fizician în cadrul Universităţii din York spune: „În loc să utilizăm câmpul magnetic pentru a înregistra informaţie pe un mediu magnetic, ne-am folosit de forţele inerente materialului ce fac posibilă înregistrarea informaţiei prin intermediul căldurii. Această metodă revoluţionară permite înregistrarea a terabiţi de date pe secundă, ceea ce este de sute de ori mai rapid decât cele mai rapide HDD-uri prezente în acest moment pe piaţă. De asemenea, dacă nu mai generăm un câmp magnetic, se obţine şi o reducere a consumului de energie.”
Echipa avea în componenţă fizicieni şi oameni de ştiinţă din ţări precum Spania, Elveţia, Ucraina, Rusia, Japonia şi Norvegia. Partea experimentală s-a desfăşurat în principal în Elveţia la institutul Paul Scherrer, în Rusia la Institutul de Tehnică şi Fizică al Academiei Ruse de Ştiinţe şi în Norvegia la Universitatea Radboud.
Dr Alexey Kimel spunea „De secole s-a crezut faptul că temperaturile înalte pot distruge componentele magnetice. Acum am reuşit să demonstrăm şi să utilizăm căldura pentru a stimula mediul magnetic să înregistreze informaţie.”
Tehnologie modernă de înregistrare se foloseşte de faptul că magneţii pot fi orientaţi pe direcţiile nord-sud. Până acum s-a crezut că pentru înregistrarea unui bit de informaţie era necesară aplicarea unui câmp magnetic extern. Cu cât era câmpul mai puternic, cu atât se putea înregistra mai repede informaţia.
În orice caz, echipa de cercetători a reuşit să demonstreze faptul că se pot remagnetiza magneţii cu ajutorul unui impuls de căldură, utilizând astfel forţele magnetice mult mai mari din interiorul mediului magnetic.