Merita sa-ti inscri site-ul in DMOZ?

Astazi m-am gandit sa scriu un articol scurt despre inscrierea in DMOZ. Personal, nu o consider foarte importanta. Am unele site-uri acceptate, altele nu. Insa pot spune ca nu am observat o prea mare influenta in ceea ce priveste ranking-urile. Ce-i drept, este si greu sa observi asta, cand ai mii de backlink-uri. Nu voi explica acum ce este DMOZ, pentru ca majoritatea dintre voi stiti cu siguranta despre ce este vorba. In schimb, vreau sa va prezint ce a spus recent Matt Cutts despre inscrierea in DMOZ. Probabil ati urmarit deja filmuletul respectiv, daca nu, va recomand sa-l urmariti.

Practic, ceea ce spune Matt Cutts imi confirma banuielile. Acceptarea in DMOZ nu este vitala pentru rankinguri si nu ar trebui sa ocupe prima pozitie in lista de activitati de link building ale unui specialist SEO. Matt Cutts explica destul de bine si isi sustine afirmatiile pe care le-a facut pe parcursul timpului, si anume: un backlink este un backlink.

Astfel, listarea in DMOZ nu ofera beneficii speciale sau alte “bonusuri” in ceea ce priveste pozitionarea in motoarele de cautare. Practic, daca esti acceptat in DMOZ primesti un backlink dofollow, care are aproape aceeasi valoare ca orice alt backlink, singura diferenta fiind faptul ca DMOZ are un PageRank ceva mai mare si este posibil ca si categoria in care sunteti listati sa aiba un PageRank destul de bunicel. Insa Matt Cutts spune ca un backlink de la un alt site cu autoritate si cu PageRank mare, poate fi la fel de important sau mai important decat backlinkul din DMOZ.

Asa cum probabil stiti deja, DMOZ si-a mai pierdut si din autoritate pentru ca sunt foarte multi editori corupti, mai ales pe categoriile in engleza. Probabil toate firmele mari de SEO au cate un editor in DMOZ pentru a garanta acceptarea site-urilor clientilor.

Concluzie

Va recomand sa nu va mai bateti capul prea tare cu DMOZ. Inscriti-va site-ul ca in orice alt director web, iar daca nu va accepta, asta e. Nu faceti greseala sa platiti sume frumusele de bani unor firme de SEO care va garanteaza listarea in DMOZ, pentru ca mai mult ca sigur nu se merita. Oricum, alegerea apartine fiecaruia, insa aceasta este parerea mea.