Virusul de Valentine's Day

Răufăcătorii folosesc Valentine's Day (14 februarie) pentru a răspândi un malware. Acesta este un software proiectat intenţionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el.
Malware-ul ce foloseşte ca momeală evenimente precum Valentine's Day, Crăciun sau Halloween pentru utilizatori şi infectează calculatoarele este deja bine cunoscut de către cei din domeniul IT, informează Panda Security într-un comunicat de presă.
Din nou, în acest an nu va fi nici o surpriză când vom vedea numeroase mesaje circulând şi linkuri de download cu felicitări romantice, imagini video, idei de cadouri sau mesaje pe Facebook şi Twitter legate de Valentine's Day.
Infractorii cibernetici exploatează toate canalele pe care le au la dispoziţie, cum ar fi Facebook, Twitter sau Google +, având astfel acces la milioane de utilizatori care folosesc aceste reţele sociale. Aceste oferte au devenit foarte populare printre utilizatorii de reţele de socializare pentru răspândirea malware-ului prin e-mail.
Un nou atac pe Facebook a fost recent descoperit. Acesta se foloseşte de postările utilizatorilor pentru a se răspândi. Un mesaj aparent inofensiv invită utilizatorii să instaleze tema „Ziua Indrăgostiţilor" pe Facebook. Cu toate acestea, în cazul în care utilizatorul dă click pe postarea respectivă este redirecţionat către o pagina în care i se solicită să instaleze tema.
Acesta este momentul în care se instalează un fişier malware, care, odată rulat, afisează anunţuri de la alte site-uri.
Sfaturi:
Nu deschideti e-mailuri sau mesaje primite de pe retelele de socializare de la necunoscuti.
Nu dati clic pe link-uri incluse in mesaje e-mail, chiar daca acestea pot proveni din surse ce par a fi de incredere. Este mai bine sa tastati URL-ul direct in browser. Aceasta regula se aplica la mesajele primite de la orice client de mail, precum si celor venite de pe Facebook, Twitter, sau alte retele de socializare ori aplicatii de mesagerie, etc. Daca dati click pe orice astfel de legaturi, sa aruncati o privire atenta la pagina pe care ajungeti. Daca nu o recunoasteti, inchideti browser-ul.
Nu rulati fisiere atasate, care provin din surse necunoscute. Mai ales în aceste zile, fiti atenti la fisierele care se pretind a fi felicitari de Ziua Indragostitilor, video romantice, etc
Chiar daca pagina pare legitima, dar cere sa descarcati ceva, ar trebui sa vi se para suspicios si nu acceptati descarcarea. In cazul in care chiar vreti sa descarcati sau sa instalati orice tip de fisier executabil si veti începe sa vedeti mesaje neobisnuite pe computer, probabil ati fost infectat cu malware.
Daca faceti cumparaturi online, tastati adresa de magazin in browser, mai degraba decat sa mergeti prin orice link-uri care v-au fost trimise. Cumparati online doar de pe site-uri care au o reputatie solida si ofera siguranta tranzactiilor prin criptarea tuturor informatiilor care sunt introduse in pagina.
Nu utilizati calculatoare publice sau unele care folosesc o conexiune WiFi nesecurizata pentru a face tranzactii sau operatiuni care necesita introducerea de parole sau alte detalii personale
Sa aveti instalata o solutie de securitate eficienta, capabila sa detecteze atat tulpini cunoscute dar si malware de tip nou.